Näin hoidat ihoasi yöllä

Näin hoidat ihoasi yöllä

Tiesitkö, että yö on tehokkainta ihonhoitoaikaa? Kun sinä nukut, ihosi palautuu ja hoitavat aineet vaikuttavat tehokkaimmin. Kuivaihoisen kannattaa nukkumaan mennessä sivellä kasvoilleen kosteusnaamio, anti-age-vaikutusta kaipaava levittää yöksi esimerkiksi retinolia sisältävän seerumin.

Mitä ihossa tapahtuu yöllä?

Ihon vuorokausirytmi toimii yksinkertaistetusti niin, että päivällä iho suojautuu, yöllä uudistuu. Parhaat ihonhoitotunnit ovat yöllä yhden ja kolmen välillä, kun solujen jakautuminen on aktiivisimmillaan. Ihonhoidon pitäisi toimia tätä vuorokausirytmiä tukien: päivällä suojataan, yöllä hoidetaan ja niiden välissä puhdistetaan.

Koska yöllä ympäristön olosuhteet ovat vakaat, ihon ei tarvitse puolustautua, ja se voi keskittyä palautumiseen. Yöllisessä ihonhoidossa hyödynnetään ihon parantunut läpäisevyys: kun ihon luontainen suojamekanismi on heikoimmillaan ja ihon aineenvaihdunta, uusiutumisprosessi sekä mikroverenkierto vilkkaimmillaan, hoitoaineet imeytyvät helposti ja vaikuttavat tehokkaasti. Yöllä kannattaa hoitaa kuntoon myös käsien ja jalkojen kuiva iho.

Miten valitsen hyvä yötuotteet?

Valikoi yövoiteen ominaisuudet hoitamaan ihosi pulmia. Käytä epäpuhtaalle tasapainottavaa, veltostuneelle kiinteyttävää, ryppyiselle silottavaa, pigmenttiläiskäiselle vaalentavaa, ärtyneelle rauhoittavaa ja samealle kirkastavaa tuotetta.

Yövoiteiden vaikuttaja-aineet eivät juuri poikkea päivävoiteiden vastaavista, mutta kaikki ihoa suojaavat raaka-aineet on jätetty yöllä käytettävistä tuotteista, kun taas esimerkiksi retinolia ja retinaldehydiä käytetään korkeina pitoisuuksina vain yölliseen käyttöön tarkoitetuissa tuotteissa.

Lisäominaisuuksia ja -tehoa saat levittämällä voiteen alle seerumin. Voit valita seerumin, joka hoitaa jotakin toista ihopulmaa kuin käyttämäsi voide, tai tehostaa voiteen vaikutusta valitsemalla sen kanssa saman sarjan seerumin. Muista hoitaa myös silmänympärysten ihoa: juonteita ja ryppyjä silottavia, ihoa kiinteyttäviä ja tummuutta hillitsevää tuotetta.

Ihoni on todella kuiva. Miten hoidan sitä yöllä?

Kun iho syystä tai toisesta tuntuu kaipaavaan erityistä hoivaa, voit silloin tällöin korvata yövoiteen voidemaisella, hellällä naamiolla. Esimerkiksi talvisin rutikuivaa ja kuivuuden myötä ärtynyttä ihoa on hyvä hemmotella rauhoittavalla, koko yön iholla pidettävällä kosteusnaamiolla ja veltostunutta ihoa kiinteyttävällä versiolla.

Levitä naamio puhdistetulle iholle ja anna vaikuttaa pakkauksessa neuvotun vaikutusajan, painele ylimääräinen naamio kasvopaperiin ja jätä loput iholle yöksi.

Naamion soveltuvuus yökäyttöön kannattaa tarkistaa Yliopiston Apteekin tai Egon henkilökunnalta. Nimittäin jos naamiossa on tehokkaasti kuorivia tai aktivoivia ainesosia, ne voivat pitkään iholla muhiessaan saada aikaan ärsytysreaktion. Yliopiston Apteekin ja Egon valikoimista löydät nimenomaan yökäyttöön tarkoitettuja tehohoitoja kuten naamioita ja hoitovoiteen alle levitettäviä, kuorivia tuotteita.

Mitä muuta yöllisestä ihonhoidosta on syytä tietää?

Varmista, että iho on putipuhdas ennen yöhoitoa. Huolellinen puhdistaminen on välttämätöntä yöhoitoaineiden imeytymiselle. Puhdista meikit, lika ja pöly kasvoilta ihotyypillesi sopivalla aineella ja viimeistele puhdistus kasvovedellä.

Iltapesun jälkeen ennen hoitotuotteiden levittämistä, on oikea aika tehohoidoille kuten kuorinnalle ja naamiolle. Tee tehohoitoja tarpeen mukaan muutaman kerran kuussa tai vaikka pari kertaa viikossa. Ryhdy hommaan hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja viimeistele iho tavallisesti käyttämilläsi yöhoitoaineilla. Iltapesu- ja voitelurutiini on joka ilta viisasta tehdä puolisen tuntia ennen nukkumaanmenoa, niin voiteet ehtivät imeytyä ihon kunnolla eivätkä sotke tyynyliinaa.

Täytyykö kasvot puhdistaa aamulla?

Kyllä. Aamupuhdistuksen tarkoitus on poistaa iholta paitsi siihen yön aikana noussut tali myös yövoide ja muut hoitotuotteet. Puhdistusaineeksi sopii sama tuote, jolla kasvot pestään iltaisin. Monelle riittää miedompikin aine tai pelkkä kasvovesi, jos ihon talintuotanto ei ole runsasta eikä yövoiteen koostumus kovin rasvainen.


Lue lisää

Näin hoidat ihoasi päivittäin

Näin hoidat ihoasi päivittäin

Hyvinvoivan ihon salaisuus on huolellisessa ja säännöllisessä hoidossa. Kasvojen iho vaatii päivittäistä huolenpitoa.

Lue lisää
Viisi vinkkiä kuivan ihon kosteutukseen

Viisi vinkkiä kuivan ihon kosteutukseen

Kylmä viima ja kuiva huoneilma saavat helposti ihon kiristämään, kutisemaan ja hilseilemään. Lue farmaseutimme vinkit kuivan ihon kosteutukseen ja poimi viisi tehokkaasti kosteuttavaa tuotetta YA:n omasta tuotesarjasta.

Lue lisää
Epäpuhtaan ihon hoitovinkit

Epäpuhtaan ihon hoitovinkit

Epäpuhdas, akneen taipuvainen iho ei ole ihotyyppi vaan oire, josta voi kärsiä kuka tahansa missä tahansa elämänvaiheessa. Finnejä voi onneksi hoitaa kotikonstein: tärkeintä on huolehtia säännöllisestä puhdistuksesta. Tässä vinkit sopivien tuotteiden valintaan.

Lue lisää

Teemat