Ruusunjuuriuute, ashwagandha ja reishi – Näin lisäät uutteilla ravintoaineita ruokavalioosi

Ruusunjuuriuute, ashwagandha ja reishi – Näin lisäät uutteilla ravintoaineita ruokavalioosi

Uutteissa ravintoaineet ovat erityisen tiiviissä muodossa. Näin opit käyttämään uutteita ja saamaan niistä kaikki tehot irti.

Mikä on uute?

Jos uuttaminen kuulostaa vieraalta, mieti kahvia. Sekin on uute. Kahvia keittäessä uutat jauhettuja kahvipapuja kuumassa vedessä, jolloin niiden sisältämä kofeiini sekä makuaineet ja aromit irtoavat veteen.

Uutteita tehdään myös kasveista, juurista ja sienistä. Uuttamalla niiden ravintoaineet saadaan tiivistettyyn muotoon. Esimerkiksi vajaassa teelusikallisessa ruusunjuuriuutetta on saman verran ravintoaineita kuin kolmessa desilitrassa kuivattua ruusunjuurta.

Miksi ja mihin tarkoitukseen uutteita käytetään?

Jotkut nappaavat ashwagandha- tai ruusunjuuriuutetta esimerkiksi ennen esiintymistä tai työhaastattelua.

Kun turvottaa, toiset luottavat nestettä poistavaan koivunlehtiuutteeseen, toiset hevoskastanjan siemenuutteeseen, joka auttaa myös suonikohjuihin

Miksi uute sisältää joskus hieman alkoholia?

Uuttamiseen voidaan käyttää joko alkoholia, kuumaa vettä tai molempia, jolloin puhutaan tuplauutteesta. Alkoholin määrä ei ole merkittävä, sillä nesteuutetuotteiden päiväannos on kaksi millilitraa eli alle puolikkaan teelusikallisen verran. Alkoholi irrottaa rasvaliukoisia ravintoaineita, kuuma vesi taas vesiliukoisia ravintoaineita.

Tuplauutteissa niin rasva- kuin vesiliukoisetkin ravintoaineet ovat tallessa, joten niiden ravintoainekirjo on laajempi kuin kertauutettujen uutteiden. Nesteuutteista voidaan tehdä tiiviimpää tavaraa kuivattamalla neste pois.

Miksi uutteissa on usein vahva maku?

Nesteuutteet maistuvat usein tujulta niiden sisältämän alkoholin vuoksi, joten ne voi laimentaa vedellä tai sekoittaa vaikkapa smoothieen, mehuun, kahviin tai teehen. Uutteita myydään myös kapseleina, jotka voi kulauttaa alas sellaisenaan juoman kanssa.

Miten uutteet säilyvät pitkään?

Valo ja lämpö saavat uutteen menettämään tehonsa ennen aikojaan, joten säilytä uutteet huoneenlämmössä ja valolta suojattuna. 

 

Asiantuntijana kosmetologi Satu Chatzinikolaki Yliopiston Apteekin Egosta.


Lue lisää

Mulperimarja, gojimarja ja inkamarja – Näin käytät ravinteikkaita supermarjoja

Mulperimarja, gojimarja ja inkamarja – Näin käytät ravinteikkaita supermarjoja

Herkkuhimo tai makeannälkä? Kuivatut mulperi-, goji- ja inkamarjat ovat terveellistä superruokaa ja kivaa naposteltavaa. Lue, mitä hyvää supermarjat sinulle tekevät ja mihin kaikkeen niitä voi käyttää.

Lue lisää
Supervoimia superfoodeista

Supervoimia superfoodeista

Tiia Hietalaa kiinnostaa, mitkä superfoodit sopivat liikunnalliselle ja kiireiselle naiselle. Egon asiantuntija neuvoo superfoodit joilla saa lisää energiaa arkeen!

Lue lisää
Näin teet terveellisen raakasuklaalevyn ja raakafudgen

Näin teet terveellisen raakasuklaalevyn ja raakafudgen

Makeanhimo iski? Juhlat tiedossa? Maistuva ja terveellinen raakasuklaa tai raakafudge onnistuu nopeasti ja helposti. Itse tehty herkku on myös ihana lahjaidea.

Lue lisää

Teemat