Näin varaudut mökkikauteen

Näin varaudut mökkikauteen
Näin varaudut mökkikauteen

Kun mökkiapteekki on kunnossa, eivät hyttyset, auringonpolttamat ja kesän muut pikku kiusat pääse pilaamaan lomaa.

1) Hyttysenpistojen aiheuttamaa kuti­naa voi lievittää etukäteen antihistamiini­tabletilla.

Tällöin pistojen aiheuttama reaktio voi jäädä lievemmäksi. ”Oma luottotuotteeni on ThermaCELL-hyttyskarkotin. Olen käyttänyt sitä useana kesänä Keski- ja Etelä-Suomes­sa mökkeillessäni. Mökkiseuralaisetkin aina hämmästelevät laitteen tehoa. Suosittelen sitä myös niille, jotka välttelevät iholle levitettäviä kemikaaleja”, proviisori Katariina Lehtinen sanoo.

2) Hydrokortisonivoide auttaa niin hyttysenpistoihin kuin auringonpolttamiin.

”Pienten lasten paukamia voi sivellä jääpalalla tai miedolla kortisonivoiteella. Se rauhoittaa pistokohtaa, vähentää kutinaa ja voi pienentää paukamaa.” Auringonpolttama iho paranee hydrokortisoni- tai dekspantenolivoiteella nopeasti. Oloa voi helpottaa myös viileällä vedellä, kylmäpussilla ja after sun -tuotteilla.

3) Erityisesti liha-, maito- ja muna­ruokiin sekä moniin salaatteihin saattaa päästä lämpimässä bakteereja.

”Vatsavaivoihin voi varautua ostamalla apteekista ripuliin tarkoitettuja juomajau­heita. Voit myös sekoittaa juomaksi puoli litraa täysmehua, puoli litraa vettä ja puoli teelusikallista ruokasuolaa.” Maitohappobak­teerit tasapainottavat suoliston toimintaa ja nopeuttavat ripulin paranemista. Ruoansulatusvaivoihin on helpottavia entsyymivalmisteita. Laktoosi-intolerantikon luottotuote on laktoosin pilkkoja.

4) Kun jalat hikoavat ja kesäkengät hankaavat, rakkoja tulee helposti.

”Rakkoja voi ehkäistä rasvaamalla jalkoja sekä käyttämällä talkkia ja rakonestopuikkoa.” Malta olla puhkaisematta rakkoa. Peitä se mieluummin rakkolaastarilla niin pitkäksi aikaa, että laastari irtoaa. Pikkuhaavat on hyvä ensin puhdistaa juoksevalla vedellä ja sitten peittää sopivalla laastarillatai haava­taitoksella.

5) Mökillä talvehtineet lääkkeet ovat saattaneet menettää tehonsa.

”Jos sisälämpötila on laskenut lähelle nollaa, lääke kannattaa tuoda apteekkiin hävitettäväksi.”
Lääkkeet tulee säilyttää valolta suojassa ja valmistajan ohjeen mukaisesti.


Lue lisää

10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

Lomareissusi ei mene mönkään, kun matka-apteekkisi on kunnossa ja olet osannut varautua pieniin haavereihin jo etukäteen. Katso vinkit, mitä kannattaa pakata mukaan!

Lue lisää
Kesän tärkeimmät kauneustuotteet

Kesän tärkeimmät kauneustuotteet

Lue, mitkä ihonhoito- ja kauneustuotteet kannattaa päivittää nyt ajan tasalle. Näin ihosi pysyy kauniina koko kesän ja meikkisi kestää helteelläkin valumatta.

Lue lisää
Näin hoidat siitepölyallergiaa

Näin hoidat siitepölyallergiaa

Siitepölyallergia on hyvin yleistä: viidesosa suomalaisista saa oireita siitepölystä. Etelätuulet voivat tuoda hiukkasia kauempaa jo helmikuussa, mutta varsinaisen siitepölykauden alku ajoittuu maalis-huhtikuulle.

Lue lisää

Teemat