Mitä vitamiineja lapselle?

Mitä vitamiineja lapselle?

Vitamiineja ja hivenaineita tarvitaan niin hermoston ja luuston kehitykseen kuin vastustuskyvyn ylläpitoon. Mutta saako lapsi kaiken tarpeellisen ruoasta? Ja milloin tarvitaan vitamiinilisää? Entä mitä tulee huomioida, kun valitsee vitamiini- tai ravintolisää lapselle tai nuorelle?

Tarvitseeko lapsi vitamiinilisää?

Kyllä. Suomessa suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden kaikille lapsille kahden viikon iästä 18 ikävuoteen saakka. Muuten tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet voi saada monipuolisesta ruoasta. Jos lapsi siis syö hyvin eivätkä esimerkiksi allergiat rajoita ruokavaliota, ei muita vitamiinilisiä välttämättä tarvitse käyttää.

Lapsi on ronkeli syömään. Kannattaako antaa varmuuden vuoksi monivitamiinilisä vai voiko tästä olla haittaa?

Monivitamiinilla voi turvallisesti varmistaa sen, että lapsi saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Kun monivitamiinia käyttää pakkauksen ohjeen mukaisesti eikä käytä useaa päällekkäistä vitamiinivalmistetta kerralla, ei siitä ole haittaa.

Ylimääräisistä vitamiineista ei kuitenkaan ole hyötyä, koska elimistö hyödyntää niitä vain tarvitsemansa määrän ja loput poistuvat kehosta tai varastoituvat siihen.

Pitäisikö lapselle antaa myös maitohappobakteereita tai omega-3-rasvahappoja?

Näitäkin ravintolisiä voit harkinnan mukaan antaa lapselle, kun noudatat pakkauksen ohjetta. Maitohappobakteerit eli probiootit tukevat suoliston omaa bakteerikantaa, mikä voi edistää vastustuskykyä. Suolistobakteerien toimintaa voit tukea probiooteilla esimerkiksi ulkomaanmatkojen ja antibioottikuurien aikana, ja halutessasi voit antaa niitä myös säännöllisesti.

Omega-3-valmistetta voit antaa esimerkiksi silloin, jos lapsi ei mielellään syö kalaa eikä pehmeitä rasvoja saa päivittäin kasviöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä. Kannattaa suosia lapsille suunniteltuja, hyvänmakuisia valmisteita ja noudattaa käyttöohjetta. 

Lapsi on taas kipeä. Mitkä vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat vastustuskykyyn? Onko ravintolisistä hyötyä flunssakaudella?

Vastustuskykyyn vaikuttavat D-, B6-, B12- A- ja C-vitamiinit sekä foolihappo, sinkki ja seleeni. Jos tauti iskee, voivat etenkin D- ja C-vitamiini ja sinkki tukea vastustuskykyä toipilasaikana. Yli 12-vuotiaalle voit antaa myös auringonhattu-uutetta, joka voi parantaa vastustuskykyä ja lievittää flunssan oireita. Jos pöpö vie ruokahalun mennessään, voit varmistaa vitamiinien ja hivenaineiden saannin monivitamiinitabletilla.

Lasten vitamiinit

Lapsi on vegaani. Millaisen vitamiinilisän hän tarvitsee?

Vegaanilapsen ruokavaliosta kannattaa keskustella ravitsemusterapeutin kanssa. Näin varmistetaan, että lapsi saa riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita. Vegaani tarvitsee aina B12-vitamiinilisän, ja tämän lisäksi tulee kiinnittää huomiota etenkin jodin, kalsiumin, raudan ja D-vitamiinin saantiin.

Ensimmäisen vuoden ajan vauva saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet rintamaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Jos imettävä äiti on vegaani, tulee hänen huolehtia näiden vitamiinien ja hivenaineiden saannista omalla kohdallaan.

Miten vitamiinien ja hivenaineiden tarve muuttuu lapsen iän myötä?

Vitamiinien ja hivenaineiden saantisuosituksen muuttuvat iän ja kehitysvaiheen mukaan, ja tämä on huomioitu lasten vitamiineissa. Eri ikäisille lapsille ei kuitenkaan ole eri valmisteita, vaan sama lasten monivitamiini käy kaikille yli kolmevuotiaille lapsille.

Noin 14-vuotiaasta lähtien saantisuositukset ovat jo lähellä aikuisten suosituksia. Erityisesti kalsiumin ja raudan tarve voi kasvaa tytöillä kuukautisten ja pojilla nopean kasvuvaiheen myötä.

Mitä pitää huomioida, kun valitsee vitamiinilisää lapselle? Onko tuotteissa paljon eroja?

Apteekeissa myytävät lasten vitamiinit ovat koostumukseltaan samankaltaisia, ja niissä on suositusten mukainen määrä vitamiineja ja hivenaineita. Suurin ero onkin yleensä maussa ja muodossa. Lasten vitamiinit ovat usein hyvänmakuisia purutabletteja tai pehmeitä nallekarkin muotoisia valmisteita, joita lasten on helppo käyttää. 14-vuotiaalle voit jo antaa aikuisten nieltävän valmisteen, jossa on rautaa ja kalsiumia.


Lue lisää

15 Usein kysyttyä kysymystä ja vastausta vitamiineista

15 Usein kysyttyä kysymystä ja vastausta vitamiineista

Mikä on vitamiinien saantisuositus, milloin niitä pitää ottaa ja mistä tunnistan puutoksen? Yliopiston Apteekin farmaseutti Leena Äyräpää kertoo, mitä sinunkin on hyvä tietää purkista saatavista vitamiineista.

Lue lisää
Kun toivot raskautta

Kun toivot raskautta

Haaveiletko vauvasta? Huolehtimalla monipuolisesta ravintoaineiden saannista tuet hedelmällisyyttäsi ja vauvasi kehitystä jo ennen kuin edes tiedät olevasi raskaana.

Lue lisää
Kokeile ja ihastu – tässä viisi YA-sarjan hittituotetta

Kokeile ja ihastu – tässä viisi YA-sarjan hittituotetta

Laatu, edullisuus ja korkea kotimaisuusaste. Nämä ominaisuudet ovat nostaneet YA-sarjan tuotteet asiakkaiden suosioon. Tuotepäällikkö Hanna Nikula paljastaa sarjan viisi bestselleriä ja kertoo, miksi niihin kannattaa tutustua.

Lue lisää