Mitä matkalle mukaan apteekista? Näin kokoat täydellisen matka-apteekin

Mitä matkalle mukaan apteekista? Näin kokoat täydellisen matka-apteekin

Lomamatka lähestyy – mutta mitä pitäisi pakata apteekista mukaan? Miten välttää ja hoitaa turistiripuli, rakot tai ihon palaminen rannalla tai rinteessä? Millainen särkylääke on fiksu valinta tropiikkiin? Miten helpottaa korvasärkyä lentokoneen laskeutuessa? Nappaa tästä vinkit itsellesi sopivan matka-apteekin kokoamiseen.

Jos käytät reseptilääkkeitä tai itsehoitovalmisteita, varmista, että niitä on riittävästi koko matkan ajaksi – tai varmuuden vuoksi vähän pidempäänkin. Pakkaa lääkkeesi tuoteselosteineen käsimatkatavaroihin alkuperäispakkauksissaan. Selvitä ajoissa myös kohdemaassa tarvittavat rokotukset.

Aloita maitohappobakteerikuuri muutama päivä ennen matkaa. Pakkaa silti mukaan myös ripulilääke ja nesteytysjuomavalmisteet.

Näppärä vaihtoehto perinteisille ripulilääkkeille ja erilliselle nesteytysvalmisteelle on savea sisältävä nesteytysporetabletti. Savi sitoo ripulia aiheuttavia bakteereja, joten hoidat yhdellä tuotteella sekä ripulin syytä että ripulin aiheuttamaa nestevajausta.

Kokoa pieni ensiapupakkaus yllättävien haavereiden varalle, niin et lomakohteessa joudu hukkaamaan aikaasi apteekkireissuun. Varaa ensiapulaukkuusi ainakin:

 • haavanpuhdistusaine
 • laastareita ja sidetarpeita
 • kynsisakset
 • pinsetit
 • särkylääkettä. Jos lomailet tropiikissa, valitse parasetamolia sisältävä särkylääke. Tietyillä alueilla hyttyset levittävät verenvuotokuumetauteja, ja parasetamoli ei lisää verenvuototaipumusta.

Aikaerorasitus vaivaa etenkin itään matkustavaa. Varaudu jet lagiin melatoniinilla. Ota melatoniinia kohdemaassa muutamana iltana noin kello 22–23 paikallista aikaa. Jos lennät itään, ota ensimmäinen annos jo lennon alussa iltapäivällä tai illalla, kun kohdemaassa on yö. Jos kokeilet melatoniinia ensimmäistä kertaa, aloita miedosta. Muista myös korvatulpat ja unimaski.

Matkustus voi kovettaa vatsaa. Jos sinulla on taipumusta ummetukseen, varaudu ummetuslääkkeellä. Saat sitä ilman reseptiä.

Muista tarvittaessa matkapahoinvointilääke. Myös sitä saat ilman reseptiä.

Mukaan rantalomalle

 • Hanki aurinkosuojavoide, jonka suojakerroin on vähintään 30. Älä luota kaapin perältä löytyneisiin jämiin, sillä suojaavat ominaisuudet alkavat heikentyä, kun voide on kosketuksissa hapen kanssa.
 • Pakkaa mukaan myös ihoa kosteuttava after sun -tuote.
 • Mieto hydrokortisonivoide tai antihistamiinitabletit auttavat moneen ärsyttävään vaivaan. Ne lievittävät sekä aurinkoihottumasta tai ärhäkästä ötökänpuremasta johtuvaa kutinaa sekä rauhoittavat palanutta ihoa.
 • Jos sinulla on herpesvirus, muista herpeslääke. Aurinko aktivoi virusta, etkä varmasti halua herpestä lomaseuraksi.

Mukaan aktiivilomalle

 • Reissussa todennäköisesti kävelet tai liikut paljon, mikä tietää rakkoja tai hiertymiä. Ehkäise niitä ennen matkaa jalkahoidolla: tee jalkakylpy, kuori jalat kuorintavoiteella ja levitä kosteuttavaa jalkavoidetta. Leikkaa myös varpaankynnet, niin niiden reunat eivät hierrä kengissä.
 • Varaudu silti rakkoihin. Pakkaa mukaan laadukkaita rakkolaastareita sekä rakonestopuikko, joka tekee ihoa suojaavan kerroksen helposti hiertyviin kohtiin.
 • Jos suuntaat vaelluspoluille, tunturiin tai surffileirille, pakkaa mukaan lihasjumeja avaava kylmägeeli.
 • Mökkiolosuhteisiin kannattaa ottaa mukaan mikrossa lämmitettävä tai pakastimessa viilennettävä kylmä/lämpöpakkaus. Se on loistava ensiapu sekä kipeille lihaksille että lihas- ja nivelsidevammoihin.
 • Muista suojata huulet UV-suojallisella huulivoiteella ja käytä pilviselläkin säällä suojakertoimellista kasvovoidetta.
 • Jos ihosi kuivuu rinteiden viimassa, pakkaa mukaan punoittavan, aran ihon hoitoon täyteläinen, ravitseva voide.

Mukaan lennolle

 • Hanki lentomatkaa varten tukisukat. Ne ehkäisevät jalkojen turvotusta, levottomia jalkoja ja veritulpan muodostumista. Pue sukat matkapäivän aamuna heti herättyäsi.
 • Lentokoneen kuiva ilma kuivattaa silmiä ja nenän limakalvoja, joten ota mukaan kosteuttavat silmätipat ja nenäsumute.
 • Jos nousu ja lasku sattuvat korviisi, kokeile puuduttavia korvatippoja tai tavallista, avaavaa nenäsumutetta ennen lentoa. Myös painetta tasaavista lentokorvatulpista voi olla apua.
 • Pakkaa käsimatkatavaroihin käsidesi tai puhdistuspyyhkeitä. Jos matkustat yön yli, pakkaa pussukkaan myös matkakokoinen hammasharja ja -tahna sekä puhdistusliinat kasvoille ja silmänympärysiholle. 
Matka-apteekki

Matkustajan muistilista Yliopiston Apteekkiin:

Pakkaa ainakin nämä:

+ Maitohappobakteeri, ripulilääke ja nesteytysvalmiste

+ Ensiapupakkaus: särkylääke, haavanpuhdistusaine, laastareita, kynsisakset ja pinsetit

+ Aurinkorasva ja after sun -tuote

+ Hydrokortisonivoide tai antihistamiini

+ Rakkolaastarit ja rakkopuikko

+ Kylmägeeli lihasjumien varalle

+ Käsimatkatavaroihin käsidesi, hammasharja ja hammastahna, kasvopyyhkeet

 

Tarvittaessa lisäksi:

+ Omat lääkkeesi. (Jos käytät tiettyjä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä tai voimakkaita kipulääkkeitä ja matkustat Schengen-maahan, tarvitset Schengen-todistuksen. Saat sen apteekista.)

+ Melatoniini

+ Tukisukat

+ Matkapahoinvointilääke, ummetuslääke

+ Herpeslääke

+ Silmätipat, nenäsumute

+ Korvatipat tai lentokorvatulpat

+ Kylmä/lämpöpakkaus

+ Ravitseva kosteusvoide ja UV-suojallinen huulivoide

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Virpi Kaivorinne.


Lue lisää

10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

Lomareissusi ei mene mönkään, kun matka-apteekkisi on kunnossa ja olet osannut varautua pieniin haavereihin jo etukäteen. Katso vinkit, mitä kannattaa pakata mukaan!

Lue lisää
Tiesitkö tämän aurinkotuotteista?

Tiesitkö tämän aurinkotuotteista?

Estääkö aurinkorasva ruskettumisen? Miten yhdistää aurinkovoide ja meikki? Etsimme vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin ja vinkkaamme, kuinka otat aurinkosuojatuotteista kaikki tehot irti.

Lue lisää
Näin löydät parhaan maitohappobakteerin juuri sinulle

Näin löydät parhaan maitohappobakteerin juuri sinulle

Maitohappobakteerit hellivät vatsaa, tukevat vastustuskykyä ja hoitavat jopa hampaita. Niiden riittävästä saannista on helppo varmistua, kun otat tarvittavan määrän päivittäin purkista. Mutta miten valita valmisteiden joukosta sopivin?

Lue lisää