Näin löydät parhaan maitohappobakteerin juuri sinulle

Näin löydät parhaan maitohappobakteerin juuri sinulle

Maitohappobakteerit hellivät vatsaa, tukevat vastustuskykyä ja hoitavat jopa hampaita. Niiden riittävästä saannista on helppo varmistua, kun otat tarvittavan määrän päivittäin purkista. Mutta miten valita valmisteiden joukosta sopivin? Lue tämä, niin apteekissa ei tule tenkkapoo.

Miksi hyviä suolistobakteereja kannattaa ruokkia?

Suolisto on arvokas osa kehoasi: immuunipuolustusjärjestelmäsi majailee osittain suolistossasi. Pahat bakteerit aiheuttavat tauteja, hyvät tukevat puolustusjärjestelmääsi sairauksia vastaan.

Perit bakteerikantasi vanhemmiltasi. Se muovautuu elämäsi aikana ruokavaliosi mukaan ja ympäristösi bakteereille altistumisen myötä.

Miksi maitohappobakteereja kannattaa syödä säännöllisesti?

Maitohappobakteereja kannattaa käyttää muulloinkin kuin antibioottikuurin aikana tai lomamatkalle lähtiessä. Säännöllinen maitohappobakteerien käyttö voi näkyä terveydessäsi esimerkiksi niin, että saatat olla harvemmin flunssassa. Joillakuilla vatsavaivat voivat hellittää. Jotkut laktoosivaivoista kärsivät ovat huomanneet, että säännöllisen maitohappobakteerien käytön myötä vatsa kestää paremmin laktoosia.

Mikä maitohappobakteerikanta on paras?

Valitse valmiste, johon on käytetty tutkittua maitohappobakteerikantaa. Eniten on tutkittu Lactobacillus- ja Bifidobacterium-bakteerikantoja sekä Saccharomyces boulardii -hiivaa, joka toimii probiootin tavoin.

Moniin valmisteisiin on lisätty monipuolisuuden vuoksi useampia bakteerikantoja. Toisaalta myös yksi hyvin tutkittu kanta tai riittävän vahva valmiste on hyvä valinta. Monissa valmisteissa on vatsahapoilta suojaava päällyste, sillä bakteerien on säilyttävä hengissä suolistoon asti.

Maitohappobakteeriopas

Antibioottikuurin aikana?

Valitse antibioottikuurin aikana vahva maitohappobakteeri, samoin silloin, jos antibioottiripuli on jo iskenyt. Antibiootit tappavat tehokkaasti tautipöpöjä, mutta samalla ne tuhoavat vastuskyvylle tärkeitä bakteereja. Yksi antibioottikuuri heikentää suoliston bakteeristoa ja immuunipuolustusta jopa vuosien ajan.

Vahva maitohappobakteerivalmiste tarkoittaa, että valmisteessa on runsaasti bakteereja. Se ilmoitetaan yleensä potenssilukuna. Vahvana pidetään yleensä tuotetta, jossa on ainakin 9 miljardia bakteeria per päiväannos. Vahvuuksia on tosin vaikea vertailla, sillä bakteerikannat ovat keskenään erilaisia.

Ota lisä vähintään pari tuntia antibiootin ottamisen jälkeen, ettei antibiootti tuhoa sen tehoa. Poikkeuksen tekee Saccharomyces boulardii -hiivaa sisältävä valmiste. Se ei antibiootista hätkähdä, joten sen voi nauttia milloin tahansa.

Ennen matkaa ja matkalla?

Ripuli on ikävä matkaseuralainen. Maitohappobakteerilisästä on hyötyä niin Thaimaassa kuin lähempänäkin matkustaessa, sillä bakteerikanta on erilainen jo Keski-Euroopassa.

Valitse vahva valmiste, joka on helppokäyttöinen, kuten kerran päivässä otettava purutabletti. Aloita valmisteen käyttö viimeistään pari viikkoa ennen matkaa, jotta vatsa ehtii valmistautua muuttuvaan bakteerikantaan. Aina parempi, jos olet syönyt bakteerilisää säännöllisesti jo pidempään.

Vahva tuote kannattaa pakata matkalle mukaan, sillä se auttaa myös turistiripulin hoidossa. Akuutissa ripulissa kannattaa ottaa erityisesti Saccharomyces boulardii -hiivaa sisältävää valmistetta.

Taas flunssa? Tavoitteena parempi vastustuskyky?

Useimmat tutkittuja maitohappobakteerikantoja sisältävät valmisteet tukevat vastustuskykyä ja sopivat päivittäiseen käyttöön. Jos et osaa päättää, apteekin henkilökunta opastaa mielellään valmisteen valinnassa.

Vaivana toiminnalliset vatsavaivat tai IBS?

Valitse vahva maitohappobakteerivalmiste, jossa ei ole FODMAP-hiilihydraatteja. Prebiootit, kuten inuliini, voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Vältä myös purutabletteja, sillä ne sisältävät vatsaa mahdollisesti ärsyttäviä makeutusaineita.

Maitohappobakteeri vauvalle?

Lapsen suoliston mikrobisto muokkautuu yksilölliseksi ensimmäisen elinvuoden aikana. Vauvan suolistoa hellivät kätevästi maitohappobakteeritipat, ja isommalle lapselle voi antaa esimerkiksi purutabletteja.

Olet raskaana tai imetät?

Nyt on otollisin aika luoda vauvallesi hyvä bakteerikanta! Valitse mikä tahansa perusvalmiste. Suositeltavia ovat etenkin Lactobacillus- ja Bifidobactericum-maitohappobakteerikantoja sisältävät valmisteet.

Riesana ientulehdus?

Jotkut pureskeltavat maitohappovalmisteet on tarkoitettu suojaamaan erityisesti suun bakteerikantaa sekä hampaita ja ikeniä. Ne tukevat suun hyvinvointia ja voivat ehkäistä ientulehdusta ja kariesta.

Maitohappobakteerin valinta

Sanasto

Probiootit = Eläviä mikrobeja, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Probiootti-nimitystä käytetään, kun kannan hyödyistä löytyy tutkitusti todisteita.

Maitohappobakteerit = Probiootteja ja osa ihmisen suoliston normaalia bakteeriflooraa. Monet maitohappobakteerit hoitavat suoliston terveyttä ja tukevat vastustuskykyä. Monet probiooteista ovat maitohappobakteereja, mutta maitohappobakteeri on probiootti vasta, kun tehosta on todisteita. Kaikki Yliopiston Apteekista saatavat maitohappobakteerivalmisteet sisältävät tutkittuja probiootteja.

Prebiootit = Edistävät hyvien mikrobien kasvua tai aktiivisuutta suolistossa. Ne ovat tavallaan probioottien ruokaa. Prebiootit ovat yleensä hitaasti imeytyviä tai imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita on luontaisesti runsaasti esimerkiksi parsassa ja sipulissa.

Saccharomyces boulardii = Ei maitohappobakteeri vaan hiivapohjainen probiootti. Käytetään erityisesti antibiootti- ja turistiripulin ehkäisyssä ja hoidossa.


Lue lisää

Näin helpotat oloa syötyäsi liikaa

Näin helpotat oloa syötyäsi liikaa

Söitkö liikaa juhlapöydässä? Kuvio on vanha tuttu: kun tuhtia, rasvaista ja suolaista ruokaa syö liikaa, saa vaivoikseen vatsakipua, närästystä, pahoinvointia ja ummetusta. Huono olo väistyy aikanaan, mutta odottelun lisäksi voit helpottaa oloasi myös näillä vinkeillä.

Lue lisää
Näin vältät vatsavaivat

Näin vältät vatsavaivat

Kesällä grillataan ja nautitaan herkuista. Raskas ja rasvainen grilliruoka saattaa kuitenkin aiheuttaa vatsassa nipistelyä ja polttelua. Lue, miten voit välttyä kiusalliselta närästykseltä.

Lue lisää
15 Usein kysyttyä kysymystä ja vastausta vitamiineista

15 Usein kysyttyä kysymystä ja vastausta vitamiineista

Mikä on vitamiinien saantisuositus, milloin niitä pitää ottaa ja mistä tunnistan puutoksen? Yliopiston Apteekin farmaseutti Leena Äyräpää kertoo, mitä sinunkin on hyvä tietää purkista saatavista vitamiineista.

Lue lisää

Teemat