Liikunta ja nestehukka – Juo näin, kun treenaat!

Liikunta ja nestehukka – Juo näin, kun treenaat!

Kuinka paljon juot lenkin aikana? Oletko varma, että juomasi neste myös imeytyy? Kun juot riittävästi ja tasaisesti pitkin päivää, liikkumaan lähteminen helpottuu, puhti ei lopu kesken ja treenin jälkeen palautuminen käynnistyy nopeammin. Näillä vinkeillä nestehukka pysyy taatusti loitolla.

Miten paljon liikkuessa pitää juoda?

Mitä tiukempi tai pidempi treeni, sen enemmän täytyy juoda. Tunnin treenin aikana on hyvä juoda 4–8 desilitraa nestettä. Jos olet aloittanut liikunnan harrastamisen pitkästä aikaa, saatat hikoilla poikkeuksellisen paljon. Silloin nesteen hörppiminen on tärkeää voimatasojen ylläpitämiseksi. 

Pidempiin ja tehokkaampiin harjoituksiin on varattava runsaasti nesteitä ja varmistettava niiden imeytyminen. Myös helteellä pitää aina panostaa juomiseen. Nappaa juomapullo mukaan kevyellekin kävelylenkille, sillä lämpö lisää elimistöstä haihtuvan nesteen määrää.

Tärkeintä on juoda tasaisesti treenipäivän aikana, sillä lyhyessä ajassa on vaikea saada tarpeeksi nestettä imeytymään. Hyvä nyrkkisääntö on juoda jokaisella aterialla kaksi lasia nestettä ja lasi vettä aterioiden välissä. Kahvi poistaa nestettä, joten vesilasi on paikallaan kahvikupin kylkeen.

Mitä kropassa tapahtuu, jos juon liian vähän?

Jo muutaman prosentin nestevaje heikentää fyysistä suoritusta. Vesivajeessa veren tilavuus verisuonissa pienenee, jolloin ravintoaineiden, hapen ja hiilidioksidin kulku lihaksille heikkenee. Samalla revähdysten ja venähdysten riski kasvaa. Myös tarkkaavaisuus ja hienomotoriikka saattavat kärsiä, mikä lisää tapaturma-alttiutta – levypaino voi luiskahtaa varpaille tai lenkkari lipsahtaa kiveltä. 

Mistä tiedän, että tarvitsen lisää nestettä?

Janottaako? Se on merkki siitä, että sinun pitäisi juoda enemmän. Myös harventunut virtsaamistarve ja tummankeltainen virtsa ovat selviä vihjeitä.

Nestehukan ensioireita ovat väsymys, heikkous, päänsärky ja kuiva suu. Jos keho ei saa nestettä, verenpaine voi laskea ja sydämen syke kiihtyä.

Mitä juoda liikunnan aikana?

Hien mukana erittyy suoloja eli tärkeitä kivennäisaineita, kuten natriumia, magnesiumia ja kaliumia. Niitä kannattaa korvata, jotta puhti ei lopu. 

Vain imeytynyt neste auttaa. Jos vesi tuntuu solahtavan läpi ja lenkillä pitää pysähtyä puskaan pissalle, nesteytysporetabletit ovat näppärä apu. Ne korvaavat menetettyjä suoloja ja tehostavat nesteen imeytymistä.

Myös hiilihappovesissä on kaivattuja suoloja. Jos energiankulutus on kovin suurta, hiilihydraattipitoinen urheilujuoma, maitopohjainen proteiinijuoma tai laimea mehu tuo lisäpaukkuja.

Asiantuntijana farmaseutti Leeni Tolvanen Yliopiston Apteekista.


Lue lisää

Helppo ja terveellinen proteiinijäätelö

Helppo ja terveellinen proteiinijäätelö

Tällä proteiinijäätelön ohjeella syntyvät kolmen raaka-aineen suklaa-maapähkinäjäätelö sekä mango-mansikkajäätelö!

Lue lisää
Näin teet helpon proteiinismoothien

Näin teet helpon proteiinismoothien

Herkullinen proteiinismoothie sopii erityisesti liikkujan välipalajuomaksi ennen treenejä sekä tuomaan energiaa työpäivän jälkeen. Tee itse raikas smoothie josta saat puhtia, mutta et ähkyä!

Lue lisää
Keventäjän herkulliset chia-vanukkaat

Keventäjän herkulliset chia-vanukkaat

Terveellinen, helppo ja herkullinen chia-vanukas sopii niin painoaan tarkkailevalle, aktiiviselle liikkujalle kuin nopeaa välipalaa kaipaavalle. Kokeile ja ihastu!

Lue lisää

Teemat