Lenkkeilijän lisäravinteilla saat voimaa juoksuun ja palautumiseen

Lenkkeilijän lisäravinteilla saat voimaa juoksuun ja palautumiseen

Jos harrastat juoksemista, muista huolehtia riittävästä ja oikeasta energiansaannista ja nesteytyksestä. Kehosi palautuu nopeammin ja askel nousee kevyemmin lenkkipolulla!

Mistä on hyötyä ennen lenkkiä?

Noin pari tuntia ennen lenkkiä kannattaa syödä välipala. Liikkeellä ollessa tai kiireessä proteiinipatukka on siihen hyvä vaihtoehto. Välipalan tarkoitus on varmistaa, että juoksuun on tarpeeksi energiaa. Liian täydellä vatsalla henki ei kulje, joten pieni haukkapala riittää.

Mitä kannattaa nauttia juoksun aikana?

Jos lenkki kestää yli puolitoista tuntia, on hyvä ottaa mukaan juotavaa. Olennaista on, että urheilujuoma sisältää natriumia, joka tehostaa nesteen imeytymistä. Hikoillessa keho menettää nestettä ja suolaa. Jos juoksee pitkiä lenkkejä ilman kunnon nesteytystä, seurauksena voi olla heikotus ja huono olo.

Mitä elimistö tarvitsee juoksun jälkeen?

Proteiini on kropan oma rakennusaine, joka auttaa solujen muodostuksessa ja lihasmassan säilyttämisessä. Jos lenkin jälkeen elimistö ei saa heti polttoainetta, se alkaa syödä ravinteita omista kudoksista. Siksi proteiinipalautusjuoma on lenkin päälle hyvä ajatus. Juomien proteiini on tarkkaan pilkottu, joten elimistö pääsee hyödyntämään rakennusaineet saman tien.

Jos lenkin päälle ei tuntiin pääse ruokailemaan, palautusjuomasta olisi hyvä saada sekä hiilihydraattia että proteiinia. Juostessa hiilihydraatit ovat suurin energianlähde, joten niiden varastoja pitäisi täyttää pian liikunnan jälkeen. Hyvä suhde lenkin jälkeisessä palautusjuomassa on 60 prosenttia hiilihydraattia ja 40 prosenttia proteiinia. Hiilari- ja proteiinilisä on myös fiksu välipala kiireisiin työpäiviin.

Mistä lisäravinteista on hyötyä lenkkien välissä?

Reisi- ja pohjejumeihin auttaa venyttelyn ja putkirullauksen lisäksi magnesium. Magnesiumia saa esimerkiksi täysjyväviljasta, kasviksista ja sisäelimistä, mutta sitä voi napata myös lisäravinteena. Magnesium edistää lihasten, hermoston ja luuston toimintaa, joten kestävyysliikkujalle se on tärkeä kivennäisaine. Osa kokee magnesiumin auttavan myös suonenvetoihin.

Luusto ja nivelet ovat juostessa kovassa rasituksessa, joten niitä vahvistava D-vitamiini kuuluu juoksijan lisäravinteisiin. Se vahvistaa myös vastustuskykyä, joten lenkit eivät joudu katkolle turhan flunssan vuoksi. Myös E-vitamiini ja glukosamiini voitelevat juoksijan niveliä ja lisäävät elastisuutta.

MSM on luonnollinen rikkiyhdistelmä, joka lievittää esimerkiksi nivelten kipuja ja kolotuksia. MSM osallistuu elimistössä sidekudosproteiini kollageenin rakennukseen, ja kollageenia on nivelten lisäksi sidekudoksissa ja jänteissä.


Lue lisää

Näin vältät liikuntavammat

Näin vältät liikuntavammat

Kaunis sää houkuttelee lenkkipolulle. Aloittelijan krempat pysyvät loitolla lämmittelyllä, maltilla ja magnesiumilla. Lue vinkit yleisimpien liikuntavammojen hoitoon ja ehkäisyyn.

Lue lisää
Näin saat lisäboostia treeniin

Näin saat lisäboostia treeniin

Kun ikäkriisi iski, puhti loppui ja paino nousi. Egon asian­tuntija antaa Toni Keräselle ohjeet elämäntaparemonttiin.

Lue lisää
Kirsi Valastin juoksukoulu viikko 1

Kirsi Valastin juoksukoulu viikko 1

Opi nauttimaan juoksulenkeistä! Olympiajuoksija, valmentaja ja psykoterapeutti Kirsi Valasti kehitti meille neljän viikon juoksukoulun, jonka aikana opit paremman tekniikan ja saat uutta kipinää juoksuun. Nyt lenkille!

Lue lisää

Teemat