Farmaseutti neuvoo

Lievät univaikeudet 

Lievistä univaikeuksista kärsii lähes jokainen jossain elämänvaiheessa. Syitä voivat olla stressi, aikaerorasitus, kipu, kofeiinisen juoman nauttiminen tai ulkopuoliset häiriötekijät. Useimmiten lievät univaikeudet ovat ohimeneviä.

Jos unettomuus vaivaa, unirytmiin ja makuuhuoneen olosuhteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Myös raskas liikunta tai jännittävä TV-ohjelma myöhään illalla voi karkoittaa unen. Tarvittaessa lieviin uniongelmiin voi kokeilla Yliopiston Apteekista löytyviä itehoitovalmisteita. Myös kumppanin häiritsevään kuorsaukseen löytyy apu verkkoapteekista.

Melatoniini

Melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa, kun sitä otetaan lähellä nukkumaanmenoa. Melatoniini sopii myös lievittämään aikaerorasitusta, jolloin sitä käytetään ennen nukkumaanmenoa muutamana ensimmäisenä matkapäivänä valmisteen ohjeen mukaan.

Valeriana

Rohtovirmajuurta eli valerianaa sisältävillä valmisteilla on tilapäistä jännittyneisyyttä vähentävää vaikutusta. Tilapäisissä nukahtamisvaikeuksissa valerianaa otetaan yksi tabletti noin 1/2 - 1 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi valeriana-valmistetta suositellaan käytettäväksi yhtäjaksoisesti 2-4 viikon ajan. Rohtovirmajuurta sisältäviä valmisteita ei suositella käytettäväksi alle 12-vuotiaille.

Mäkikuisma

Unettomuus voi olla myös masennuksen oire. Lievän masennustilan hoitoon voidaan käyttää mäkikuismaa sisältävää kasvirohdosvalmistetta. Mäkikuismaa annostellaan kolme kertaa vuorokaudessa ja vaikutus alkaa vähitellen 4 viikon kuluttua hoidon aloittamisesta. Mäkikuismaa sisältäviä valmisteita ei ole tarkoitettu alle 18-vuotiaille. Koska mäkikuismalla on yhteisvaikutuksia monien muiden lääkkeiden kanssa, oman lääkkeen ja mäkikuisman yhteensopivuus tulee aina varmistaa lääkäriltä tai apteekista ennen tuotteen käytön aloittamista.

Yliopiston Apteekki 9.4.2013