Farmaseutti neuvoo

Hampaiden puhdistus
 

Hampaat tulee harjata kaksi kertaa päivässä fluoritahnalla. Myös hampaiden välit tulee puhdistaa päivittäin. Näin estetään karieksen lisäksi myös hammaskiven muodostusta ja ientulehdusta. Sähköharja on tehokas, mutta tavallisella, pehmeällä harjalla saa oikealla tekniikalla myös puhdasta aikaan. Välien puhdistamiseen on paljon erilaisia välineitä tikuista hammasväliharjoihin, lankoihin ja lankaimiin. Tikuttajankin on hyvä käyttää välillä myös lankaa.

Fluori ja ksylitoli

Kaksi kertaa päivässä käytetty fluorihammastahna riittää, mutta mikäli hampaissa on alkavia reikiä, hammaslääkäri saattaa suositella lisäfluoria. Fluoritablettien otto on järkevää ajoittaa ruokailujen jälkeen, sillä ne sisältävät myös ksylitolia, joka katkaisee suussa ruokailun jälkeen alkavan happohyökkäyksen. Vaihtoehtoisesti voi myös käyttää fluoria sisältävää suuvettä. Hampaiden reikiintymistä voidaan estää myös säännöllisellä ksylitolin käytöllä ruokailujen jälkeen.

Aftat

Aftat ovat suun limakalvoilla esiintyviä kipeitä rakkuloita. Aftoista kärsivän kannattaa valita vaahtoamaton hammastahna, sillä hammastahnoissa käytetty vaahtoava aine natriumlauryylisulfaatti saattaa ärsyttää suun limakkalvoja.  Aftojen hoitoon on olemassa useita valmisteita, jotka helpottavat kipua ja nopeuttavat aftan paranemista.

Kuiva suu

Suun kuivuutta voivat aiheuttaa monet lääkkeet ja sairaudet. Tavallisimpia kuivuutta aiheuttavia lääkkeitä ovat tietyt mielialalääkkeet, nestettä poistavat lääkkeet, antihistamiinit ja virtsan karkailuun käytetyt lääkkeet. Kuivan suun oireita ovat arat limakalvot, metallin maku suussa, kielen tarttuminen suulakeen ja tarve juoda usein.

Kuivan suun hoitoon on tarjolla kokonaisia tuotesarjoja. Päiväaikaan suuta voi kosteuttaa helppokäyttöisillä suihkeilla tai imeskelytableteilla ja yöaikaan pitkäkestoisempaa kosteutusta tarjoavat kosteuttavat geelit. Myös hammastahnan ja suuveden valinnalla voi kosteuttaa kuivaa suuta. Kuivasuisen kannattaa välttää vaahtoavia hammastahnoja.

Kuiva suu altistaa hampaiden reikiintymiselle, joten jos oireet aiheutuvat tietystä lääkkeestä ja ovat hankalia, lääkkeen vaihdosta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.  Kuivasuisen kannattaa huolehtia erityisen hyvin hampaidensa kunnosta.

Hengityksen raikastaminen

Kuivasuiset kärsivät myös usein pahanhajuisesta hengityksestä, mutta hengityksen raikastamiseen tarkoitettuja tuotteita voidaan käyttää vaikka suu ei tuntuisikaan kuivalta. Yleensä pahanhajuisen hengityksen syy löytyy suusta, joten jo pelkän suuhygienian tarkistaminen saattaa auttaa. Myös kieli on syytä harjata tai kaapia puhtaaksi.  Hengityksen raikastamiseen on olemassa mm. suuvesiä ja –suihkeita, purukumeja ja imeskeltäviä tabletteja. Nieltävät tabletit auttavat, mikäli epäilee syyn pahanhajuiseen hengitykseen olevan vatsassa.

Yliopiston Apteekki 28.3.2013                                                             

Farmaseutti Anna Lovén