Farmaseutti neuvoo

Kuivat silmät ja silmien kutina

Silmien kuivuuden taustalla voi olla monia syitä. Esimerkiksi näyttöpäätetyöskentely, kuiva sisäilma ja eräät sairaudet voivat olla vaivan taustalla. Kuivien silmien oireita ovat roskan tunne silmässä, silmien karheus ja vuotaminen.

Kuivien silmien hoitoon on tarjolla lukuisia erilaisia silmätippoja korvaamaan kyynelnestettä. Silmätippa valitaan oireiden vaikeusasteen mukaan; vaikeampiin oireisiin paksumpi ja hoitavampi tippa, lievempiin oireisiin vesimäisempi valmiste.

Herkkäsilmäiselle löytyy kerta-annospipetteihin pakattuja, säilöntäaineettomia silmätippoja. Kertakäyttöpipetit ovat käytännöllisiä myös silloin, jos tippoja tarvitsee harvakseltaan. Säilöntäaineettomat silmätipat sopivat käytettäväksi myös yhtä aikaa piilolinssien kanssa.

Itselle parhaiten soveltuva kostuttava silmätippa löytyy vain kokeilemalla. Erilaisia tippoja voi käyttää myös siten, että päivällä käytössä on vesimäisempi tippa ja yöksi silmiin laitetaan hoitavampi, pitkävaikutteinen tippa.

Silmien kutina on yleensä allergian oire. Kutinaa voi hoitaa antihistamiinitablettien lisäksi paikallisesti käytettävillä allergiasilmätipoilla. Näitä valmisteita saa apteekista myös ilman reseptiä.