Farmaseutti neuvoo

Laihduttaminen ja painon hallinta

Laihduttamiseen ei ole oikotietä. Ainoa keino laihtua on kuluttaa enemmän kuin mitä syö. Hyvän alun ja hyvän avun laihduttamiseen ja jatkuvaan painonhallintaan voi saada apteekissa myytävillä VLCD (erittäin vähäenerginen dieetti) –tuotteilla.

VLCD-tuotteet sisältävät kaikki päivittäin tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet. Tuotteet sopivat ainoana ravintona henkilöille, joilla on merkittävää ylipainoa. Terve ihminen voi käyttää VLCD-tuotteita ainoana ravintona 1-2 viikkoa. Tällöin kaikki päivittäiset ateriat korvataan VLCD-tuotteilla ja lisäksi juodaan runsaasti kalorittomia nesteitä. Dieettiä voi monipuolistaa syömällä lisäksi vähäkalorisia vihanneksia, kuten porkkanaa, kurkkua ja tomaattia. 

Painon hallinnassa olennaista on uusien elämäntapojen omaksuminen pysyvästi. Tarvittaessa yksittäisiä aterioita voi jatkossakin korvata VLCD-tuotteilla, jolloin päivittäinen ravinnosta saatava energiamäärä alenee ravitsemuksen laadusta tinkimättä.

Mikäli painoindeksisi on 28 tai enemmän, voi painonhallinnan tukena käyttää kapselimuotoista orlistaattivalmistetta. Se vähentää rasvojen imeytymistä ja helpottaa siten painonhallintaa. Imeytymättömät rasvat aiheuttavat vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja ja löysiä ulosteita, ns. rasvaripulia. Tämän vuoksi orlistaatin avulla on myös mahdollista oppia syömään vähärasvaisemmin.

Painoindeksin laskeminen (70 kilogrammaa painava henkilö, pituus 1,65 metriä): 70 / (1,65 X 1,65) = 25,7.