Farmaseutti neuvoo

Kipulääkkeen valinta

Itsehoitokipulääkkeillä voi hoitaa omatoimisesti tilapäisiä kipuja jä särkyjä. Tavallisia itse hoidettavia kiputiloja ovat hammassärky, kuukautiskivut ja päänsärky. Muu kuin kuukautisten aiheuttama, vatsan alueen voimakas kipu kuuluu aina lääkärin hoitoon. 

Turvallisin kipulääke on parasetamoli, joka sopii lähes kaikille. Sitä voivat käyttää myös odottavat ja imettävät äidit, lapset, vanhukset ja astmaatikot. Parasetamoli on käyttökelpoinen erityisesti päänsäryssä, johon ei liity niska-hartia-alueen jännitystiloja, flunssakivun ja -säryn hoitoon sekä alentamaan kuumetta. Noudata aina pakkauksen annosteluohjetta.

Tulehduskipulääkkeet (ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo) ovat hyviä silloin, kun kun kipuun liittyy tulehdustila. Tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaita kuukautiskivuissa, hammassäryssä ja lihaskivuissa. Ne eivät sovi käyttöön närästyksestä kärsiville tai vanhuksille, eivätkä odottaville tai imettäville äideille. Tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiseen tai runsaaseen käyttöön liittyy myös ruuansulatuskanavan verenvuodon riski.

Itsehoidossa kannattaa varmistua, ettei käyttä useita kipulääkkeitä samaan aikaan. Esimerkiksi monissa flunssaan käytettävissä kuumana juomana otettavissa lääkkeissä on mukana myös kipulääke.

Mikäli käytössä on paljon muita lääkkeitä ja kipulääkettä tarvitsee usein, on kivun syistä ja hoidosta syytä keskustella lääkärin kanssa.  Myös äkilliset voimakkaat kiputilat tai pitkittynyt kipu kuuluu aina lääkärin hoitoon.

Yliopiston Apteekki
Proviisori Katariina Kalsta