Farmaseutti neuvoo

Jalkojen hyvä hoito

Jalkojen säännöllinen pesu ja kosteutus ovat hoidon kulmakiviä. Jalkojen puhdistukseen kannattaa käyttää mietoa pesunestettä. Pesun jälkeen jalat kuivataan huolellisesti ja kosteutukseen valitaan riittävän rasvainen voide. Rasvaa ei levitetä varpaiden väleihin, koska se voi aiheuttaa hautumista. Jalkojen ihoa voi halutessaan myös kuoria erityisillä kuorintatuotteilla, jolloin hoitavat voiteet imeytyvät paremmin ihoon.

Hyvällä hoidolla voi ehkäistä kovettumien muodostumista. Jos jalkapohjiin kuitenkin muodostuu kovettumia, hoidetaan niitä pehmittävillä voiteilla sekä varovaisella hohkakivikäsittelyllä. Voimakas raspaus sen sijaan voi jopa lisätä kovettuman muodostumista.

Varpaiden kynnet leikataan suorakärkisillä saksilla tai leikkurilla pyöristämättä kynttä. Pituus on sopiva silloin, kun kynsi tuntuu varpaan päätä painettaessa eli se suojaa varvasta.

Jalkojen virheasentoja ja kenkien aiheuttamaa hankaumaa voi vähentää käyttämällä erilasia tukia ja pehmikkeitä.

Diabeetikolle jalkojen hoito on erityisen tärkeää heikentyneen verenkierron ja tuntoaistin vuoksi. Diabeteshoitaja tai lääkäri antaa tarkemmat ohjeet jalkojen hoitoon.