Farmaseutti neuvoo

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen vaatii usein muutamia yrityksiä. Ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen ei siis vielä kannata luovuttaa. Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa tavallisesti myös vierotusoireita, jotka alkavat 2-12 tunnissa lopettamisen jälkeen. Huipussaan vierotusoireet ovat 1-3 vuorokauden kuluttua ja kestävät keskimäärin 3-4 viikkoa.
 
Tavallisia vierotusoireita ovat ärtyisyys, levottomuus, tupakanhimo, univaikeudet, päänsärky ja lisääntynyt ruokahalu. Kahvin juominen voi pahentaa oireita.

Tupakoinnin lopettamiseen voi avuksi ottaa nikotiinikorvaushoidon, jonka avulla nikotiinin aiheuttamasta riippuvuudesta voi hiljalleen päästä eroon. Tärkeää on, että korvaushoitoa käytetään riittävän suurella annostuksella, riittävän pitkään. Korvaushoito sopii kaikille, jotka polttavat yli 10 tupakkaa päivässä.

Nikotiiniriippuvuuden asteen voi testata Fagerströmin pikatestillä.

1. Kuinka pian heräämisen jälkeen poltat ensimmäisen savukkeen?
Alle 6 minuuttia: 3 pistettä
7-30 minuuttia: 2 pistettä
31-60 minuuttia: 1 pistettä
yli 60 minuutta: 0 pistettä

Kuinka monta savuketta poltat päivittäin?
alle 10: 0 pistettä
10-20: 1 piste
21-30: 2 pistettä
yli 30: 3 pistettä

Tulosten tulkinta, yhteispisteet:
0-1= vähäinen nikotiiniriippuvuus
2= kohtalainen riippuvuus
3 = vahva riippuvuus
4 = hyvin vahva riippuvuus

Jos pikatestissä sait tulokseksi 0-2 tai poltat päivässä alle 20 tupakkaa, voit aloittaa korvaushoidon 2 milligramman nikotiinipurukumilla/microtabilla/inhalaattorilla tai 1-1,5  milligramman imeskelytabletilla.

Jos poltat enemmän, kannattaa korvaushoito aloittaa 4 milligramman purukumilla, vahvimmalla laastarilla tai kahdella 2 milligramman microtabilla kerrallaan.

Hyvin vahvassa nikotiiniriippuvuudessa, tai jos aikaisempi yritys yhden valmisteen vierotushoidolla on epäonnistunut, voit tarvittaessa käyttää yhtä aikaa laastaria ja purukumia/tablettia.

Hoitoa jatketaan vähintään kolme kuukautta, jonka jälkeen annostusta pienennetään hiljalleen. 

Vierotusoireita pidetään joskus korvaushoidon haittavaikutuksina. Korvaushoidon aiheuttamia haittoja voi vähentää käyttämällä tuotteita oikein. Nikotiinipurukumi pureskellaan tai imeskelytablettia imeskellään hitaasti. Kun maku tulee voimakkaaksi, annetaan purukumin/tabletin levätä poskessa. Kun maku häviää, jatketaan pureskelua tai imeskelyä. Happamia juomia (kahvi, virvoitusjuomat) on hyvä välttää 15 minuuttia ennen suun kautta otettavan valmisteen käyttöä, koska ne vähentävät nikotiinin imeytymistä. Imeytyminen voi vähentyä myös, jos syö tai juo yhtä aikaa valmisteen käytön kanssa.

Tutustu lääkepakkauksen käyttöohjeeseen. Pakkauksessa on tarkat ohjeet lääkkeen oikeaan annosteluun ja käyttöön. Mikäli nikotiinikorvaushoito ei tunnu riittävän, voi lääkärin kanssa keskustella muista hoitomuodoista tupakan vierotuksessa. Mikäli sinulla on jokin vakava perussairaus, kuten sydänsairaus, kannattaa tupakoinnin lopettaminen suunnitella yhdessä lääkärin kanssa. Samalla lääkäri voi arvioida, vaikuttaako tupakoinnin lopettaminen muuhun lääkehoitoon.