Farmaseutti neuvoo

Näin mittaat verenpaineen kotona

Yliopiston Apteekin verkkoapteekista löytyy luotettavia ja helppokäyttöisiä verenpaineen kotimittaukseen sopivia verenpainemittareita. Verenpaineen säännöllinen kotimittaus tuo mukavan lisän oman terveyden säännölliseen hoitamiseen. Kotimittauksella saa usein myös oikeamman tuloksen kuin lääkärin tai terveydenhoitajan tekemällä mittauksella, koska tilanne on kotona rennompi.

Mittausta ennen pitäisi valttää teen, kahvin tai kolajuomien juomista. Tupakointikin voi nostaa verenpainetta hetkellisesti. Puoli tuntia ennen mittausta kannattaa välttää liikuntaa. Kotimittauksissa verenpaine suositellaan mitattavaksi ei-hallitsevasta kädestä.

Verenpaineen mittaaminen

Istu viisi minuuttia rauhassa. Sen jälkeen mansetti kiinnitetään noin 1-2 senttiä kyynärtaipeen yläpuolelle, käsivarren ympärille. Varmista, ettei mansetin alle jää hihaa ja mansetti on käsivarteen sopiva. Mansetin ilmaletku ohjataan kulkemaan kyynärtaipeen sisäpuolelta.

Käsivarsi asetetaan pöydälle tai vaikkapa tyynylle rennosti, mansetti sydämen tasolle. Istu tuolissa rennosti.

Mittauksen ajan on syytä olla liikkumatta ja puhumatta. Mittari käynnistetään, ja mittari tekee mittuksen automaattisesti. Mittaustuloksena saat verenpainearvot (ylä- ja alapaine) sekä sydämen sykkeen. Mittaus on hyvä toistaa ja ottaa lukemat ylös.  Aluksi suositellaan mittausta kahdesti aamulla ja kahdesti illalla viikon ajan. Viikon jälkeen lasketaan aamumittausten ja iltamittausten keskiarvo.  

Normaali verenpaine

Normaalin verenpaineen raja on 130/85 mmHg (elohopea millimetriä). Verenpaine on koholla, jos yläpaine on 140 mmHg tai sen yli tai alapaine on 90 mmHg tai sen yli.

Lääkehoitoa suositellaan, jos yläpaine on vähintään 160 tai alapaine 100 mmHg. Riskiryhmillä hoito aloitetaan jo matalammalla painetasolla.

Verenpainemittarin mittaustarkkuus on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Mikäli mittari on ostettu Yliopiston Apteekista, saat apteekista ohjeet siitä, miten mittari toimitetaan kalibroitavaksi.