Farmaseutti neuvoo

Siitepölyallergian itsehoito

Siitepölyallergia on tavallinen vaiva, jonka oireet voivat alkaa varhain keväällä. Lääkitys kannattaa aloittaa ensimmäisten oireiden ilmaantuessa. Lääkitystä jatketaan riittävän pitkään, koska siitepölyä voi olla ilmassa varsinaisen siitepölykauden jälkeenkin.

Nenän kutiaminen ja vuotaminen ja aivastelu ovat tavallisia oireita. Nuha on vetistä. Lisäksi silmät voivat kutista ja punoittaa. Allergia ei nosta kuumetta.

Antihistamiinitabletit ovat siitepölyallergian ensisijainen hoito. Jos tabelttihoito ei riitä, voi lisänä käyttää paikallishoitovalmisteita. Nenäsumutteet ja silmätipat tehostavat suun kautta otettua lääkehoitoa. Nykyisiä antihistamiinitabletteja voi käyttää pitkään, eivätkä ne aiheuta yhtä plajon väsymystä kuin vanhemmat allergialääkkeet.

Nenäonteloiden huuhtelu nenähuuhtelukannulla vähentää siitepölyn määrää limakalvoilla ja voi helpottaa oloa.

Ensimmäisellä kerralla allergiaoireista voi keskustella lääkärin kanssa. Jatkossa allergiaa voi hoitaa halutessaan myös itsehoitolääkkeillä. Jos lääkkeitä joutuu käyttämään pitkään, voi lääkäriltä pyytää reseptin lääkkeiden hankkimiseksi. Pienten lasten allergia kuuluu aina lääkärin hoitoon.