Farmaseutti neuvoo

Haavataitoksen valinta

Haavataitos valitaan haavatyypin, haavan koon, sijainnin, erityksen määrän ja henkilön ihon kunnon perusteella. Ikäihmisen ja atoopikon iho voivat vaatia erilaisen kiinnitystavan kuin terve perusiho. Haavatyypillä tarkoitetaan sitä, onko haava esimerkiksi ihon pinnassa, pistohaava, viiltohaava, tulehtunut haava tai krooninen haava, kuten säärihaava. 

Haavataitostyyppejä

Kuitukangastaitos sopii pintahaavoille ja vähän erittäville haavoilla. Se sopii myös suojaamaan vaurioaluetta. Kuitukangastaitoksia on saatavilla sekä itsekiinnittyvinä tai teipillä tai haavakalvolla erikseen kiinnitettävinä.

Voimakkaasti erittäville haavoille löytyy paksumpia haavataitoksia, joissa haavatyyny koostuu kahdesta osasta: tehokkaasti imevästä osasta ja haavaan kiinnittymättömästä pinnasta. Haavataitoksia on tarjolla sekä itsekiinnittyvinä että teipillä tai putkiharsolla kiinnitettävinä. 

Haavakontakti on suoraan haavan pinnalle asetettava ohut taitos, jonka päälle laitetaan eritettä imevä taitos. Haavakontakti estää haavataitoksen tarttumisen haavan pintaan. Haavakontakti voi olla haavan pinnalla pidempään ja vain imevää taitosta vaihdetaan. Tästä poikkeuksena on rasvataitos, joka on vaihdettava vähintään kerran päivässä.

Tulehtuneet haavat

Tulehtuneen haavan tuotteet sisältävät hopeaa tai muuta antibakteerista ainetta. Näitä käytetään yleensä imevän siteen alla.

Painehaavat

Painehaavojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn käytetään vaahtomuovitaitoksia, jotka vähentävät painetta ihoalueella. Tyypillisiä suojattavia alueita ovat esimerkiksi alaselässä häntäluun alue, jos henkilö joutuu olemaan pitkään vuodelevossa. Myös kantapäitä voidaan suojata vaahtomuovitaitoksilla.

Haavataitoksen kiinnittämiseen voidaan käyttää ihoteippiä, haavakalvoja, sideharsoa ja putkiharsoa.