Farmaseutti neuvoo

Kohonnut verenpaine 

Kohonnutta verenpainetta voidaan hoitaa elintapamuutosten lisäksi lääkärin määräämillä verenpainelääkkeillä. Verenpainelääkitys on tarkoitettu jatkuvaan, säännölliseen käyttöön. Hoidon tavoitteena on vähentää väestön ja suuren riskin potilaiden sydän- ja verisuonitautitapahtumia, kuten esimerkiksi aivohalvauksia, sydäninfarkteja ja sydämen vajaatoimintaa Verenpainetasoa on hyödyllistä seurata säännöllisesti kotona tehtävällä verenpaineen mittauksella. Verenpaineen kotimittaus kuvaa henkilön tavanomaista verenpainetasoa luotettavammin kuin vastaanotolla tehty mittaus. Kotimittaus voi myös helpottaa lääkärin tekemiä hoitoratkaisuja, jos verenpaine on koholla lääkehoidosta huolimatta (Verenpaineen käypä hoito-suositus 2009)

Yliopiston Apteekin verkkoapteekista löytyy luotettavia ja helppokäyttöisiä verenpaineen kotimittaukseen sopivia verenpainemittareita

Kohonnut kolesteroli

Kohonnutta kokonais- tai LDL-kolesterolia pyritään alentamaan lääkärin määräämillä lääkkeillä. Hoidon tavoitteena on valtimonkovettumataudin ehkäisy ja hoito. Kolesterolilääkitys on tarkoitettu jatkuvaan, säännölliseen käyttöön.

Kolesterolin ja muiden veren rasva-arvojen häiriöiden hoito perustuu ensisijaisesti elämäntapamuutoksiin. Valtimoterveyttä edistäviä elämäntapoja ovat oikeantyyppinen ravinto, säännöllinen kohtuullisesti kuormittava liikunta (30min/päivä), tupakoimattomuus, liiallisen stressin välttäminen, riittävä lepo ja uni sekä ylipainoisten laihtuminen. Lääkäri tekee yksilöllisen valtimosairauksien riskinarvion, jonka perusteella hän arvioi tarvitaanko kolesterolilääkitystä.

Myös apteekin itsehoitotuotteilla voidaan auttaa hallitsemaan kohonnutta kolesterolia. Kasvistanoli- ja kasvisterolivalmisteet vähentävät säännöllisesti käytettynä kolesterolin imeytymistä suolistosta, jolloin kokonaiskolesterolin ja huonon LDL-kolesterolin määrä vähenee. Myös liukoiset kuidut alentavat säännöllisesti käytettynä kohonnutta kolesterolia. Niiden vaikutus perustuu siihen, että elimistö käyttää sappihappoja kuitujen liuottamiseen. Elimistö valmistaa sappihappoja verenkierron kolesterolista.

Ruokavaliossa vähennetään kovan rasvan ja lisätään pehmeän rasvan määrää. Kalaa on hyvä syödä 2-3 kertaa viikossa (pehmeää rasvaa käyttäen). Kuitupitoisen ravinnon riittävä saanti (25-35g kuitua päivittäin) on tärkeää. Rasvaisia maito- ja lihavalmisteita sekä voita ja sitä sisältäviä valmisteita tulee välttää.     

Yliopiston Apteekki 5.4.2013