NICOTINELL 2 MG LÄÄKEPURUKUMI 96 fol

Normaalihinta 17,30 € (0,18 €/kpl)

Itsehoitolääke

Korvattavuus

Lääke ei ole korvattava.

Myyntiluvan haltija/markkinoija

Novartis

Lääkeopas

Vaikuttava aine

Nikotiini.

Käyttötarkoitus

Tupakoinnin lopettamisen tukihoito. Lääke on itsehoidossa tarkoitettu yli 18-vuotiaille.

Annostus

Hoidon alkaessa tupakointi on lopetettava kokonaan tai lääkettä ei kannata käyttää. Valmisteen vahvuus valitaan poltettavan savukemäärän perustella: < 20 savuketta/vrk = 2 mg purukumi tai 1 mg imeskelytabletti, kohtalainen riippuvuus 20-30 savuketta/vrk molemmat vahvuudet sopivat, vaikeasti riippuvainen >30 savuketta/vrk= 4 mg purukumi tai 2 mg imeskelytabletti. Alussa otetaan yksi purukumi tai imeskelytabletti joka kerta, kun tuntee tupakanhimoa. Yleensä 8-12 purukumia tai imeskelytablettia päivässä riittää. Maksimiannos vuorokaudessa on 25 kpl 2 mg purukumia tai 15 kpl 4 mg purukumia tai 30 kpl 1 mg imeskelytablettia tai 15 kpl 2 mg imeskelytablettia.Hoidon kesto on yksilöllinen, mutta suositus on vähintään 3 kuukautta - enintään 6 kuukautta.Hoidon voi lopettaa asteittain vähentäen, kun päivässä tarvitsee vain 1-2 purukumia tai imeskelytablettia. Nikotiinilaastaria ei saa käyttää yhtäaikaa, ellei lääkäri määrää.

Lääkkeen ottaminen

Purukumia pureskellaan hitaasti noin 30 minuuttia siten, että pureskelu keskeytetään kun suussa on voimakas maku tai suuta kihelmöi hieman. Purukumin annetaan odottaa poskessa, kunnes maku tai kihelmöinti häviää. Tämän jälkeen jatketaan jaksoittaista pureskelua. Liian nopea pureskelu voi aiheuttaa närästystä ja hikkaa.Imeskelytablettia imeskellään kunnes maku tuntuu voimakkaana. Sen jälkeen imeskelytabletin annetaan levätä posken ja ikenen välissä. Kun maku heikkenee, imeskely aloitetaan uudelleen. Imeskelyrutiini on yksilöllinen ja sitä toistetaan kunnes imeskelytabletti on kokonaan liuennut (noin 30 minuuttia).Kahvi, happamat juomat ja virvoitusjuomat voivat vähentää nikotiinin imeytymistä. Näiden juomien nauttimista tulee välttää 15 minuutin ajan ennen imeskelytabletin tai purukumin käyttöä.

Vaikutustapa

Nikotiinivalmisteiden avulla nikotiinin pitoisuus elimistössä nostetaan tasolle, jolla tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet helpottuvat tai pysyvät poissa. Nikotiinivalmisteita käytettäessä monet tupakan savun terveydelle haitalliset aineet, kuten terva ja häkä, jäävät pois. Purukumista ja imeskelytabletista nikotiini imeytyy suun limakalvon kautta verenkiertoon ja vaikutus alkaa muutaman minuutin kuluttua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön yhteydessä voi joskus esiintyä päänsärkyä, huimausta, erilaisia mahavaivoja, nikotuksia sekä suun ja kurkun alueen oireita.Aikuiselle tarkoitettu nikotiiniannos voi aiheuttaa pikkulapselle myrkytyksen. Siksi on tärkeää säilyttää Nicotinell-tuotteet aina poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä.

Raskaus ja imetys

Lääkärin tai hoitajan harkinnan mukaan raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Purukumi: Päällystetty purukumi on väriltään valkeahko ja muodoltaan suorakulmainen. Nicotinell Fruit -lääkepurukumit ovat hedelmän makuisia, Nicotinell Mint -lääkepurukumit mintunmakuisia ja Nicotinell Lakrits -lääkepurukumit lakritsinmakuisia.Imeskelytabletti: Valkoinen, mintunmakuinen, pyöreä, kaksoiskupera imeskelytabletti.

Lääkeoppaan tiedot: ©Lääketietokeskus