BURANA 20 MG/ML SUUN KAUTTA OTETTAVA LIUOS 200 ml

Normaalihinta 11,99 € (59,95 €/l)

Itsehoitolääke

Korvattavuus

Lääke ei ole korvattava.

Myyntiluvan haltija/markkinoija

Orion

Lääkeopas

Vaikuttava aine

Ibuprofeeni.

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään lievittämään kipua ja alentamaan kuumetta. Se lievittää mm. päänsärkyä, hammassärkyä, kuukautiskipuja, lihassärkyjä ja nivelkipuja. Lisäksi sitä käytetään flunssan eli nuhakuumeen ja influenssan oireisiin ja lievittämään vammojen ja leikkausten jälkeistä kipua ja turvotusta. Lääkettä käytetään myös migreenin, nivelreuman, nivelrikon ja kihtikivun hoitoon.Depottabletteja (Burana Slow) käytetään lääkärin määräyksellä pääasiassa aikuisten nivel- ja sidekudossairauksien hoidossa.

Annostus

Lääkkeen annostelu riippuu sairauden laadusta ja oireiden voimakkuudesta. Jos lääkäri on määrännyt lääkettä, sitä käytetään lääkärin ohjeen mukaan. Itsehoidossa lääkettä käytetään seuraavasti:Aikuisilla tabletteja, kapseleita ja poretabletteja käytetään tilapäisten kipu- ja kuumetilojen hoidossa yleensä 200-400 mg kerta-annoksena tai enintään kolme kertaa päivässä.Lapsille käytetään tabletteja, peräpuikkoja tai oraalisuspensiota:Tabletteja suositetaan 100-200 mg kerta-annoksena tai 2-4 kertaa päivässä lapsen iän ja painon mukaan. Alle 1-vuotiaille lapsille ei suositella tabletteja. Peräpuikkoja käytetään yleensä tarvittaessa tai 3-4 kertaa päivässä lapsen iän ja painon mukaan. Alle 12 kg painaville lapsille suositellaan 60 mg:n peräpuikkoja ja yli 12 kg painaville lapsille 125 mg:n peräpuikkoja. Peräpuikkoja ei saa antaa alle 3-kuukautisille vauvoille ilman lääkärin ohjetta. Oraalisuspensio on tarkoitettu yli 3 kuukauden ikäisille ja yli 5 kg painaville lapsille. Se annostellaan pakkauksen sisältämän mittalusikan avulla. Oraalisuspensiota ei saa antaa alle 3-kuukautisille vauvoille ilman lääkärin ohjetta.Lääkepakkauksissa on yksityiskohtaiset, lasten painokilojen mukaiset annostusohjeet. Poretabletteja ja kapseleita ei ole tarkoitettu alle 12-vuotiaille lapsille.Lääkepakkauksen tai lääkärin suosittamia annostuksia ei saa ylittää. Itsehoidossa ibuprofeiini on tarkoitettu lyhytaikaisen kivun tai kuumeen hoitoon. Jos kivut jatkuvat pitkään tai toistuvat tiheästi, niistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Jos 3–6 kuukauden ikäisellä lapsella oireet jatkuvat, vaikka lääkettä on käytetty 24 tuntia eli kolme kerta-annosta, on käännyttävä lääkärin puoleen. Yli 6 kuukauden ikäisen lapsen oireita hoidettaessa lääkäriin pitää ottaa yhteyttä, jos oireet hoidosta huolimatta jatkuvat pidempään kuin kolme päivää.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan runsaan nesteen kera, esim. lasillinen vettä. Depottabletteja ei pidä murskata, pureskella eikä puolittaa, eivätkä ne liukene veteen. Kapselit niellään runsaan nesteen kera pystyasennossa. Kapselia ei saa pureskella. Muita tulehduskipulääkkeitä ei pidä käyttää samanaikaisesti. Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä on hyvä sopia lääkärin kanssa.

Vaikutustapa

Ibuprofeeni ja muut tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Ibuprofeeni vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee.

Haittavaikutukset

Tulehduskipulääkkeiden tavallisin haitta on ruoansulatuskanavan ärsytys, joka voi ilmetä närästyksenä tai vatsakipuna. Etenkin suurilla annoksilla ibuprofeiini saattaa aiheuttaa haavaumia mahalaukun limakalvolle. Mahahaava-alttiit henkilöt eivät saa käyttää lääkettä. Mahahaavan riski on suurempi iäkkäillä ja jos käyttää samanaikaisesti kortisonilääkkeitä.Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä. Yhteiskäyttö ei lisää lääkkeiden tehoa, mutta niiden haitat yleensä lisääntyvät. Vilustumislääkkeinä myytävät itsehoitovalmisteet sisältävät usein tulehduskipulääkkeitä.Iäkkäiden ihmisten pitää käyttää varovasti tulehduskipulääkkeitä, koska heillä esiintyy enemmän haittavaikutuksia etenkin ruoansulatuselimistön haavaumia ja vakavia verenvuotoja.Ibuprofeiini voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Astmaatikoilla se saattaa pahentaa astman oireita. Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei pidä käyttää raskauden aikana; etenkään kolmen viimeisen raskauskuukauden aikana. Lääkettä voi lyhyitä aikoja käyttää imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Alle 25 °C.

Ulkonäkö

200 mg tabletti: Valkoinen tai lähes valkoinen, pyöreä, kupera tabletti, jakouurre molemmin puolin, halkaisija n. 11 mm.400, 600, 800 mg tabletti: Valkoinen tai lähes valkoinen, kapselimallinen tabletti, jakouurre molemmin puolin.Tabletti voidaan puolittaa.800 mg depottabletti: valkoinen, kapselimallinen, uurrettu tabletti.400 mg kapseli: Kirkas, punainen, soikea, pehmeä liivatekapseli, joka sisältää kirkasta, viskoosia nestettä. Kapselin pituus n. 15 mm ja leveys n. 10 mm. Merkintä BURANA. 400 mg poretabletti: Valkoinen tai lähes valkoinen, pyöreä poretabletti, joka on kummaltakin puolelta tasainen ja sileä.Peräpuikko: Melkein valkoinen, sileäpintainen tai melkein sileäpintainen, torpedon muotoinen peräpuikko. Peräpuikkojen ulkonäkö saattaa muuttua säilytyksen aikana. Oraalisuspensio: Valkoinen tasajakoinen suspensio.

Lääkeoppaan tiedot: ©Lääketietokeskus