Kihomadot 

Kihomadot tarttuvat usein päiväkotilapselta toiselle käsien välityksellä. Kihomato kulkeutuu käsistä suuhun ja sieltä paksusuoleen, jossa kihomadot elävät. Kihomatotartunnan tunnistaa peräaukon suulla tuntuvasta kutinasta. Kun peräaukkoa raavitaan, siirtyy kihomatoja käsiin ja kynsien alle, josta ne leviävät toisiin lapsiin tai tartunta uusiutuu kantajallaan.

Kihomatojen häätö pyrviinillä

Kihomadot hoidetaan pyrviini-lääkkeellä, joka otetaan kerta-annoksena. Lääkkeen vaikutuksesta kihomadot veltostuvat ja poistuvat suolesta. Lääke vaikuttaa paikallisesti suolistossa, joten sitä voidaan käyttää myös pienillä lapsilla. Koko perhe suositellaan hoidettavaksi yhtä aikaa. Pakkauksesta löytyy annosteluohje, joka perustuu painokiloihin. Hoito uusitaan kahden viikon kuluttua. Pyrviini värjää ulosteen punaiseksi. 

Huolehdi kihomatojen munien tuhoamisesta

Alusvaatteet ja käytössä olevat pyyhkeet vaihdetaan päivittäin. Lakanat ja yöpaita kannattaa vaihtaa ja pestä seuraavana päivänä lääkkeen ottamisen jälkeen. Normaali pesu 60 asteessa riittää.  Myös unilelut kannattaa pestä. Vuodevaatteet imuroidaan ja tuuletetaan. Mikäli on mahdollista, vuodevaatteet voi viedä ulos pakkaseen tai kuumaan saunaan kihomadon munien tuhoamiseksi. Huoneet imuroidaan ja kosketuspinnat pyyhitään.

Paras keino kihomatojen leviämisen estämiseksi on huolellinen käsihygienia. Kädet pestään huolellisesti aina ennen aterioita ja wc-käynnin jälkeen. Käsien kuivaukseen voi väliaikaisesti käyttää kertakäyttökäsipyyhkeitä. Kynnet on hyvä leikata lyhyiksi ja kynnenaluset puhdistaa hyvin.

Mikäli itsehoitolääke ei tehoa, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa. Tarjolla on vaihtoehtoinen reseptilääke.

Tutustu itsehoitolääkkeeseen (Pyrvin) kihomatojen häädössä.

Yliopiston Apteekki
Proviisori Katariina Kalsta

 Päivitetty: kesäkuu 2012